Sivas’ın Kültürel Gezi Alanları

Sivas’ın Kültürel Gezi Alanları, Anadolu’nun ortasında bulunan Sivas, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yazımızda size Sivas’ın gezilecek kültürel yerlerini sunacağız.

Evvela şehir merkezinde bir geziye çıkabilisiniz. Bunun için önce Sivas kongresinin yapıldığı 4 Eylül Kongre Binasını ziyaret edebilirsiniz. Binada döneme ait silah, giysi gibi eşyalar sergilenmektedir. Bu binada dönemin sancılı süreçlerinin izlerine rastlamak mümkün.
Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi, kentin önemli kültür miraslarındandır. !908 yılında yapılmakla beraber, 1960 ylında restore edilmiştir.

Sivas'ın Kültürel Gezi Alanları, Anadolu'nun ortasında bulunan Sivas, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu yazımızda size Sivas'ın gezilecek kültürel yerlerini sunacağız.


Ahi Emir Ahmet Kümbeti : 1332-1333 yıllarındayapılan kümbet, önemli bir dini kültür örneğidir. Sekizgen yapıdadır.
Sivas Kalesi: M. Ö. 2 binli yılların başında yapıldığı düşünülen kale, Topraktepe adı verilen yükseltinin üzerindedir. Roma imparatoru tarasından yptırılmıştır.
Hükümet Konağı : 3 katlıdır, 1884 yılında dönemin valisi Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Buruciye Medresesi : Tarihin izlerini taşıyan çok önemli eserlerimizdendir. 1271 yılında Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmıştır.Medrese fizik, kimya, astronomi öğrenimi amacıyla açılmıştır.
Şifaiye Medresesi ve Darüşşifası : Selçuklu devleti döneminde, hastane ve tıp kurumu olarak kullanılmıştır.
Çifte Minareli Medrese: Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmed Cüveyn tarafından yaptırılmıştır.. Ancak günümüzde sadece 2 minaresi ve taç kapısı üzerindeki süslemeleri bizlere miras kalmıştır.
Divriği Ulu Camii : Mengücek Beyliği’nin başında olan Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan tarafından inşa ettirilmiştir.(1228) Üç boyutlu detaylı geometrik stillerin ve bitkisel bezemelerin bulunduğu caminin bir örneği daha olmadığı uzmanlar tarafından söylenmektedir.

Başlıca Sivasın Tarihi ve Gezilecek Yerleri

  • Divriği Kalesi. Çaltı Çayı’na bakan yamaçta kayalık arazinin üzerinde bulunan bu kalenin günümüze ulaşabilen hali Mengücekoğulları Dönem…
  • Hafik Gölü …
  • Zara Tödürge Gölü …
  • Gemerek Sızır Şelalesi. …
  • Gürün Şuğul Vadisi. …
  • Gürün Gökpınar Gölü …
  • Ethem Bey Parkı …
  • Eğriçimen Yaylası