Sivas Şarkışla Turizmi

Sivas Şarkışla Turizmi, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde bulunan Sivas ilinin yaklaşık 39 bin nüfuslu bir ilçesidir. Şarkışla ilçesi, Sivas‘ın ilçelerinden batıda Gemerek, güneydoğuda Altınyayla, doğuda Merkez ve kuzeyde Yıldızeli ilçeleriyle birlikte, kuzeybatıda Yozgat’ın Akdağmadeni ve güneyde de Kayseri‘nin Pınarbaşı ilçeleriyle komşudur. İl merkezinden uzaklığıysa ~ 81 km’dir. İlçe de tarihi değerlerinden 1669 yılında yaptırılan Ulu camii ve ilçenin ortasında bulunan kaledir. Bugün kaleye ait hiçbir iz yoktur.

Şarkışla, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde bulunan Sivas ilinin yaklaşık 39 bin nüfuslu bir ilçesidir. Şarkışla ilçesi, Sivas'ın ilçelerinden batıda Gemerek, güneydoğuda

Yöre halkı gelenek ve göreneklerine bağlı, misafirperverdir. İçli ve duygulu bir yapıya sahip olan ilçe sakinleri bu özelliklerini yöreye has deyiş, şiir ve türkülerinde belli eder. Sivas Şarkışla Turizmi bu nedenle bağrından çok sayıda halk ozanı yetiştirmiştir.Bunların en çok bilineni ünü yurt dışına taşan Aşık Veyseldir. Her yıl 16-21 Mart tarihlerinde düzenlenen Aşık Veysel ve Ozanlar Haftası yöreye renk katmaktadır. Sefil Selimi, Aşık Hüseyin, Aşık Agahi, Aşık Kamber, Aşık Kunter, Aşık Kul Veli, Aşık Şevki, Aşık Bekir, Aşık Ali İzzet Özkan, Aşık Ali İzzet Savaş, Aşık Merdanoğlu, Aşık Mehmet Ali ve Aşık Fazlıda Şarkışla’nın yetiştirdiği ozanlardır. Değişik kültür kucağından gelip yerleşen insanların varlığı nedeniyle Şarkışla, halk kültürü yönünden renkli bir mozaik oluşturmaktadır. 

Sivas genelinde oynanan halk oyunlarının yanısıra yöresel oyunlara da sahiptir. Bunlar; ortaköy bicosu ve arabacı oyunudur. Kıyafetler birbirine yakın olmakla beraber farklı motifler ve renkler içerir.İlçede Ortaköy Çermik ve Alaman Köyü çermiği mevcut olup çeşitli hastalıklara şifa verdiği bilinmektedir. Yeterli tesis mevcut olmadığı için istenilen düzeyde işletilememektedir.